Вести

Реакција на саопштење Синдикалних организација

Реакција на саопштење Синдикалних организација

Поводом последњег медијског оглашавања синдиката Слога и репрезентативних синдиката, руководсто је принуђено да се и овог пута обрати ради објективног информисања запослених и јавности.

Иронија о којој говоре представници синдиката, заправо се односи на претходни период у ком су они били неприкосновени и уживали многе привилегије, а којима је доласком новог руководства дошао крај.

Период огромних дугова, ниског нивоа уговарања, синдикалног и другог запошљавања, као и разних незаслужених привилегија је нешто што припада прошлости Крушика.

Разумемо ми добро синдикалну горчину. Са мање привилегија и личних користи морају много више да раде и убеђују незадовољне чланове да чине праву ствар.

Како објаснити незадовољном раднику да у фабрици постоје четири радна места „референт за синдикална питања“, за сваког синдикалног лидера по једно, а да нико не зна шта раде и чиме се баве. Само знамо да на годишњем нивоу фабрика мора да издвоји око 40.000 еура за њихове бруто плате.

Два, од четири репрезентативна синдиката имају испод 15% чланова, а један од та два чак испод 10%. Синдикални џепови се празне. Нема Крушикових неисцрпних донација, нема дотација и стимулација, нема незаслужених повластица...

Председник синдиката Слога, више од две године остваривао је право на стималуацију од 30%, а тиме и зараду већу од доброг дела врхунских инжењера и руководилаца. Само он зна чиме је то заслужио и како ће да убеди поштеног радника да се искрено бори за његова права. Његов најближи сарадник је запослио пет чланова своје фамилије у последњих пет година. Успут, ту су комшије, пријатељи... Само он зна на који начин. Он и њему слични, заслужни су што у фабрици нискоквалификовану радну снагу чини преко 50% запослених, али то више није проблем синдикалних лидера. Сада је то проблем новог „неспособног” фабричког руководства које треба да сачува што више радника кроз нове послове и разне облике обука и преквалификација, да им обезбеди плате које на месечном нивоу прелазе два милиона долара и коначно, да очува стабилност фабрике. Чак је и председник синдиката Слога прошао први циклус обуке организоване у фабрици ради превођења у мајсторски кадар, и надамо се, схватио да се поштен и одговоран рад највише исплати у Крушику.

Креативност синдикалних лидера иде много даље. Неколицину запослених који су се оглушили о радну дисциплину (фиктивна боловања, небрига за магацинско пословање и сл.) учлањују у синдикате, а потом им обећавају веће групе, незаслужене стимулације, разна одсуства... Нажалост, то чине у спрези са делом руководилаца који и даље не схватају своје место у новом систему вредности. Разумемо ми и њих. У недостатку ауторитета једина нада за опстанак је ослонац на синдикалне лидере.

На све ово, додатне синдикалне муке. До сада су могли да долазе и одлазе из фабрике кад хоће, да раде колико хоће, да ником не полажу рачуне где и када иду, код кога и какву корист фабрика има од тога. Поновићемо, то је прошлост Крушика. Привилегије полако нестају, а горчина полако расте.

У фабрици после дужег времена, запослени који није припадник синдиката може бити награђен или унапређен. Одоговоран и посвећен рад, а не синдикална припадност, постаје кључно мерило вредности запосленог.

Фокус фабричког руководства је на јачању пословне стабилности, измиривању обавеза према добављачима и запосленима, препознавању и унапређењу поштених, одговорних и посвећених радника. Руководство фабрике је у више наврата излазило у сусрет синдикалним лидерима у покушају да се очува стабилност фабрике и у оквирима могућег, да се заједнички боримо за раст зарада, боље услове рада и безбедност запослених. Свесни смо да треба брже и више радити на унапређењу положаја запослених, те да актуелно стање изазива незадовољство једног броја, али исто тако, молимо запослене да схвате да без стабилне фабрике нема стабилних нити сигурних радних места.

Још једном позивамо синдикалне лидере да заједничким напорима помогнемо фабрици на путу њене стабилизације и да обезбедимо равнотежу између интереса радника и интереса фабрике.

Начин на који решавамо проблеме штети угледу и фабрике и руководства и синдиката.

РУКОВОДСТВО ХК КРУШИК

 

Контакт

Владике Николаја 59

14000 Ваљево

+381 14 221 121

marketing@krusik.rs

Пријем e-фактура

racuni@krusik.rs

JBKS 83945

Search

Cookie Notice

This site uses cookies to ensure the best experience. By continuing to use this website, you agree to their use.