Вести

Саопштење ХК Крушик

Саопштење ХК Крушик

Поводом низа нетачних, површних и тенденциозних информација пласираних у медијима, у вези преговора руководства Крушика са Штрајкачким одбором,

а ради објективног информисања својих запослених и јавности, менаџмент Крушика има потребу да саопшти следеће:

Одлуку о ступању у штрајк упозорења донео је Штрајкачки одбор дана 28.03.2023. године уз подршку четири репрезентативна синдиката. Дана 29.03.2023. године одржан је једночасовни штрајк упозорења у времену од 10,00 до 11,00 часова.

Истог дана Извршни и Надзорни одбор заказали су састанак са Штрајкачким одбором. Представници репрезентативних синдиката нису присуствовали предметном састанку, јер је на томе инсистирао Штрајкачки одбор иако је Одлука о штрајку потписана од стране представника синдиката. Штрајкачком одбору су предложене варијанте исплате једнократних накнада за најугроженије групе радних места у априлу 2023. године (5.000 и 2.000 РСД) уз напомену да се почев од јунске зараде која се исплаћује у јулу дефинише варијанта исплате која би представљала комбинацију једнократне накнаде, подизања вредности бода и подизања износа топлог оброка. На састанку је такође предложено да се висина зараде даље разматра у континуитету на крају сваког квартала уважавајући тренутне могућности фабрике и остварену реализацију уговора.

Штрајкачки одбор је посебно нагласио да су они изабрани представници радника и да не доносе одлуке самостално, односно да им је потребна сагланост већине запослених за све што је дефинисано на састанку, без уплитања репрезентативних синдиката. До данас Штрајкачки одбор формиран 28.03.2023.године није доставио никакав званичан став у писаној форми супротно договору са састанка.

Руководство Крушика је и поред тога показало спремност и одржало више састанака са представницима радника и репрезентативних синдиката у циљу изналажења решења прихватљивог за све стране и у интересу фабрике. Чињеница која је отежавала преговоре је да су се представници запослених и репрезентативних синдиката стално мењали, јер нису успевали између себе да постигну усаглашен став и упуте јасне и прецизне захтеве руководству.

Дана 10.04.2023. године руководство је поново, на захтев представника запослених и репрезентативних синдиката, организовало још један састанак на коме је руководство компаније представило детаљан план и динамику повећања основних зарада у прецизно одређеним временским интервалима до краја године.

По мишљењу руководства дата понуда је врло коректна, обезбеђује очување стабилности фабрике и истовремено подизање задовољства запослених, што је један од циљева пословне политике за 2023. годину.

Предлог подразумева седам једнократних повећања зарада до краја године. Укупан бруто износ седам једнократних повећања је већи од укупног износа по захтеву репрезентативних синдиката. Кључна разлика између предлога руководства и најновијег захтева штрајкачког одбора је у томе што је руководство предложеним решењем примат дало финансијској подршци социјално најугроженијим категоријама, док предлог репрезентативних синдиката подразумева линеарно повећање зарада свим категоријама.

Конкретно, предлог руководства је подразумево следеће:

  1.  Доношење одлуке о исплати прве две стимулације.

Исплата накнаде у две транше (за Васкршње и Првомајске празнике) где би стимулацију добили сви запослени при чему би се најнижим групама сложености исплатила зарада увећана за 5.500 динара, а највишим групама зарада увећана за 2.500 динара

    II. Потписивање споразума (најкасније до 01.05.2023. године) са репрезентативним синдикатима поступајући у складу са Колективним уговором, а којим би се прецизирали услови и рокови исплата преосталих пет стимулација.

Наредна четири повећања зарада су везана за остварене резултате у фабрици по следећем:

  1. Прво повећање (нето-износ од 6.500 за најниже групе сложености до 3.500 динара за највише групе сложености када се оствари реализација уговора од 25 милиона ЕУР);
  2. Друго повећање (нето-износ од 7.500 за најниже групе сложености до 4.500 динара за највише групе сложености када се оствари реализација уговора од 50 милиона ЕУР);
  3. Треће повећање (нето-износ од 8.500 за најниже групе сложености до 5.500 динара за највише групе сложености када се оствари реализација од 75 милиона ЕУР);
  4. Четврто повећање (нето-износ од 9.500 за најниже групе сложености до 6.500 динара за највише групе сложености када се оствари реализација од 100 милиона ЕУР);

Последње, седмо повећање зарада, по предлогу руководства подразумева исплату „тринаесте плате“ уколико се реализује планирана годишња производња, што подразумева да се финансирање повећања плата врши из реалних извора односно из прилива од произведене и испоручене робе.

У прилог остваривости овако дефинисаних циљева презентовано је чињенично стање са тренутно уговореним пословима. Охрабрује чињеница да обим уговорених послова у 2022. години и првом кварталу 2023. године обезбеђује сигурну упосленост фабричких капацитета у 2023. и 2024. години. Дакле, кључна порука је да морамо да радимо да би сачували стабилност фабрике и обезбедили далеко пристојније зараде.

Састанак је окончан на познати начин, договором да се представници запослених и синдиката консултују са запосленима с обзиром да по њиховим наводима нису сами надлежни за одлучивање. Руководство о ставу запослених по овом предлогу није добило одговор.

Уместо одговора, новоформирани Штрајкачки одбор од 13.04.2023.године објављује Одлуку о ступању у штрајк упозорења са нереалним захтевом. Нажалост, последњи захтев новоформираног Штрајкачког одбора је линеарно повећање нето-зараде од 25% што подразумева додатна издвајања од 6,5 милиона ЕУР за зараде запослених и потпуно угрожавање финасијске стабилности фабрике. Дакле, овим предлогом Штрајкачки одбор одбија да прихвати повећање зараде у зависности од конкретног радног доприноса и групе сложености већ инсистира на фиксном повећању зарада које нису директан резултат реализованих уговора.

Евидентна је непринципијелност у понашању страна у преговорима где синдикални представници на сваки уступак руководства и покушај решавања ситуације у складу са могућностима фабрике и у најбољем интересу радника реагују подизањем захтева, што је крајње неразумно и што води у правцу сигурног урушавања фабрике. У табеларном приказу се види просечна тренутна нето-зарада и просечна нето-зарада након увећања за 25% где су издвајања фабрике енормно велика (6,5 милиона ЕУР), а најмање позитивних ефеката би осетиле социјално најугроженије категорије док би највеће повећање добиле групе сложености са највишим зарадама.

tabela

У табели се ради о просечним зарадама за месец фебруар, који има најмање радних дана.

Руководство компаније трудећи се да у најбољој вери нађе решење на обострано задовољство, толеришући незаконитости и неправилности у поступању лица која се представљају као представници запослених стално наилази на отпор и препреке које збуњују како преговарачки тим тако и запослене.

Последњи захтев синдикалних представника прети да поништи све до сада учињене напоре на заустављању негативних трендова и стабилизацији пословања Крушика. Најзначајнији резултати који су остварени у претходном периоду су:

  1. Преведено 1.400 запослених из статуса „одређено“ у статус „неодређено“. Тренутно је у фабрици само 15 лица у радном односу на одређено.
  2. Обезбеђене накнаде за отежане услове рада за преко 1.800 запослених (повећање од 3% до 27% на основну зараду зависно од врсте посла који обављају и услова радног места).
  3. Бенефицирани радни стаж у фабрици остварује близу 900 запослених (највећи број у односу на све фабрике у одбрамбеној индустрији).
  4. Крајем 2022. и почетком 2023. године подигнуте групе сложености за око 500 запослених.
  5. Исплаћена једнократна накнада за 783 запослена на дан 31.03.2023. године (запослени који су у претходној години имали најмање одсуства или постигли значајније резултате на свом радном месту и то: 5.000 РСД једнократна накнада за најниже групе, а 4.000 РСД за лица са вишим групама).
  6. Просечна нето-зарада јануар 2022/јануар 2023. године подигнута за 19.3% (у јануару 2022. године износила 54.110 РСД, а у јануару 2023. године 64,552 РСД).
  7. Просечна нето-зарада за првих 11 месеци 2022. године износила 57.230 РСД (пре наведених повећања), а за децембар 2022. и прва два месеца 2023. године 63.878 РСД (раст од 11,6%).
  8. Обавезе према добављачима су крајем 2019. године износиле око 35 милиона ЕУР. Смањене су за преко 18 милиона ЕУР и тренутно износе око 16.8 милиона ЕУР.
  9. Обавезе према банкама се редовно измирују. Обавезе су смањене са 8,5 милиона ЕУР (колико су износиле почетком 2022. године) на 4,7 милиона ЕУР. До краја 2023. године очекије се да обавезе према банкама буду око 1,7 милиона ЕУР.
  10. Обавезе по основу пореза и доприноса износе 12,5 милиона ЕУР и односе се на период септембар 2020. до марта 2022. године када фабрика није била у могућности да исплаћује исте већ само нето зараду. Од марта 2022. године редовно се исплаћује бруто зарада запослених. Фабрика планира да закључи репрограм са Пореском управом на 60 рата и почев од јула 2023. године крене у измиривање обавеза по основу пореза и доприноса.
  11. До краја јуна 2023. године предвиђено је да се измире све обавезе по основу извршних судских пресуда које су износиле око 2,3 милиона ЕУР.
  12. Обавезе према јавним предузећима (ЕПС, Водовод) из претходних година (око 1,5 милиона ЕУР), као и текуће обавезе редовно се измирују.

Нажалост, поред значајних износа обавeза које нису измириване у претходним годинама, фабрика има неиспуњене уговорне обавезе и према Министарству одбране вредне преко 12 милиона ЕУР. Поједини уговори касне четири и више година, а добијени аванси су одавно утрошени у зараде запослених.

Посебно указујемо на чињеницу да фабрика тренутно упошљава око 2.300 запослених, а анализе реномиране ревизорске куће која прати пословање фабрике показују да је за годишњу реализацију од 80 до 120 милиона ЕУР оптимално бројно стање до 1.800 запослених.

Крушик додатно оптерећује и неадекватна школска спрема запослених јер је 1.027 са основном школом и 468 запослених са два и три разреда средње школе што чини 64% од укупног броја.

Имајући све претходно наведено у виду молимо запослене и репрезентативне синдикате да своје захтеве ускладе са могућностима фабрике и приступе преговрима у доброј вери са циљем постизања обострано прихватљивог решења јер сваки неразуман и непромишљен потез може изазвати далекосежне негативне последице на пословање фабрике, и најгоре од свега многе поштене запослене оставити без радног места.

Контакт

Владике Николаја 59

14000 Ваљево

+381 14 221 121

marketing@krusik.rs

Пријем e-фактура

racuni@krusik.rs

JBKS 83945

Search

Cookie Notice

This site uses cookies to ensure the best experience. By continuing to use this website, you agree to their use.